Teatrologike: Andraš Urban, 4-15

Andraš Urban je jedan od najoriginalnijih reditelja ovog regiona. Njegov teatar je angažovan, usmeren prema savremenim društvenim temama. Pozorišna režija je za njega platforma za kritiku i osoben umetnički izraz. Stručnjaci se slažu da Urbanovo delo predstavlja jedinstvenu pojavu u našoj novijoj pozorišnoj istoriji.

Rođen je u Senti, gde je završio osnovnu i srednju školu. U rodnom gradu već sa 17 godina organizuje prvu kreativno-umetničku radionicu za pozorišne predstave u kojima se pojavljuje kao pisac scenarija, reditelj i glumac. Zatim, sa vršnjacima osniva umetničku grupu AIOWA. Učestvuje na brojnim seminarima i stručnim usavršavanjima, gde stiče znanja iz oblasti savremenog scenskog izražavanja, koja će mu biti od velike koristi prilikom građenja uspešne pozorišne karijere.

Studirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vlatka Gilića i režirao u Narodnom pozorištu u Subotici. Devedesetih napušta studije i vraća se u Sentu da bi tokom 2000. godine diplomirao u klasi Bore Draškovića. Po završetku studija počinje njegov profesionalni angažman u pozorištu Kostolanji Deže u Subotici čiji je direktor, a rukovodi i Desire festivalom.

SerijaL Teatrologike je fealizovan u Hartefakt produkciji.
Autor i scenarista: Olivera Milošević
Izvesni producent Selena Pleskonjić
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić

Repriza, 20. februar u  03:35 i 11:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво