Svet budućnosti: Novi domovi, 13-14

Zahvaljujući odvažnosti današnjih naučnika, izgleda da će život u budućnosti biti znatno drugačiji.

Kako ćemo izgledati, gde ćemo živeti, šta ćemo učiti i raditi gde ćemo stanovati i kako ćemo stizati na posao... Kroz serijal Svet budućnosti predstavljena su dostignuća nauke čija primena još uvek deluje da je daleko od nas.

Hoće li naši domovi oživeti u budućnosti? Kako će izgledati? Hoće li se sami preuređivati pritiskom na dugme? Hoćemo li im se obraćati i zahtevati da urade nešto za nas?

Dizajneri predviđaju da će domovi budućnosti biti manji, ali i da će izgledati prostranije. To će omogućiti mikrokompakt dizajn ili rotirajući cilindri. Gradićemo ih od modula i sklapati na licu mesta za upola kraće vreme nego što je danas potrebno. Za njihovu gradnju koristićemo reciklirane materijale koji su jeftini, otporni i štede energiju.

U budućnosti, računari će upravljati svime: kućnim aparatima, mašinama, svakim robotom i oruđem. Porodice će biti brojnije, jer će roboti postati članovi naših domaćinstava. Neki će prati podove bez žalopojki, ali drugi - humanoidi, mogli bi raditi i komunicirati sa nama na mnogo višem nivou. Moći će da drže krhke predmete a da ih ne polome, da odvrću zatvarače, da sipaju vodu a da ne prospu ni kap.

U budućnosti živećemo u plastičnim kućama, na zemlji i pod morem, koje će poprimiti nezamislive oblike. Razgovaraćemo sa njima. Biće pametne, energetski efikasne i reciklirane.

Urednik stranog programa Redakcije naučnog programa Marija Stevanović

Repriza, 16. decembar u  07:14 i 15:12

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво