Vreme je za elitu: Sonja Liht

Gost emisije je Sonja Liht, sociološkinja i predsednica Fonda za političku izuzetnost.Za sebe često kaže da je večiti disident . U ranim studentskim danima postala je borac za ljudska prava, slobode, ravnopravnost, jednakost i prosperitet. Uvek verujući u bolje sutra.

Svojevremeno je digla glas protiv rata u Vjetnamu; učestvovala je u studentskim demonstracijama '68 ; podržala je grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa koji je prolazio kroz pakao samo i jedino zbog toga što se usudio da podigne glas protiv vojne hunte u svojoj zemlji; tražila je od međunarodne zajednice da zaustavi NATO bombardovanje SRJ '99.....

„Ne podnosim nepravdu. Nemam više iluzija da mogu da menjam svet, davno sam shvatila da je to preveliki zalogaj ali imam potrebu da pomognem društvu u kome živim da krenemo ka nekakvim perspektivama „ , kaže ova „večita disidentkinja" koja smatra da intelektualna elita uvek mora da bude angažovana i da je jedino tada, pod tim uslovom, elita.

Sonja Liht je dobitnica brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za rad na afirmaciji ljudskih prava .Godinama, neumorno, govoru mržnje, ostrašćenosti i primitivizma suprotstavlja dijalog i spremnost da sasluša drugog i drugačije.

U emisiji Vreme (je) za elitu, Sonja Liht otvoreno govori o moralnim principima, zadacima I ulozi akademske elite u našem društvu, o vremenu koje su "pojeli skakavci", o izgubljenim nadama, o iluzijama jednog vremena, o kiču, šundu, rijalitijima, tabloidizaciji i vulgarizaciji društva , o nedovoljnoj spremnosti za dijalog i toleranciju.

Čućemo šta misli o optužbama da je naša akademska elita postala komformistička, i odgovor na pitanje da li se iko danas u Evropi seća čuvenog pisma Emila Zole koje je postalo simbol otpora , savest sveta i jedan od najmoralnijih angažmana nekog intelektualca u Evropi, pa i svetu ? A bilo je naša obavezna studentska lektira. Imala je sreću, kako ističe, da joj na Filozofskom fakultetu u Beogradu predaju „praksisovci" i da upozna Markuzea i Bloha. Govori o svojim intelektualnim uzorima....

Zašto ne podnosi ljude prevrtljivog karaktera i šta joj je otac odgovorio kada ga je još kao dete pitala „ a gde su naši rođaci"?

Urednik i autor : Zorica Pantelić
Snimatelj: Ivan Dimitrijević
Montaža:Marko Dragojević
Producent :Slavica Stefanović

Repriza, 08. novembar u 00:22 i 08:22

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво