Mira Adanja Polak: Ekskluzivno – Slike mog oca, Mladena Josića

Pariska aukcijska kuća Druo ponudila je na aukcijsku prodaju, pre nekoliko godina, čitav opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara između dva rata. Bile su to slike i crteži Mladena Josića iz porodične kolekcije.

Mladen Josić napustio je Srbiju 1950. godine. Kada se vratio sa školovanja u Francuskoj, osnovao je 1937. godine i svoju školu slikarstva iz koje potiču Miodrag Protić, Stojan Ćelić, Omčikus, Džamonja, Stojan, Bata Mihajlović... Umire 1972. godine, a sahranjen je na groblju Monparnas u Parizu. Njegov sin Aljoša Josić, slikar i arhitekta, u svom stanu u Parizu, gde je do aukcije boravila ova velika kolekcija slika, govori o porodici i svom ocu slikaru.

Mnoga Josićeva značajna dela nalazila su se u Francuskoj, gde je slikar nastavio svoje stvaranje nakon odlaska iz Beograda i zemlje u kojoj je bio odbacivan kao pripadnik buržoazije i nepoželjna ličnost tadašnjeg establišmenta. Kako je Josićev umetnički opus bio prevelik za čuvanje u kući, porodica je odlučila da slike proda, zadržavajući samo neke za uspomenu.

Arhitekta Aljoša Josić i njegova supruga Shana u ovoj emisiji pričaju o porodici Josić i njenim putevima. Srećemo i rođake, prijatelje i poznavaoce Josićeve umetnosti, kao i kolekcionare koji kupujući njegove slike vraćaju ih u zemlju.

Mira Adanja-Polak u kući porodice Josić u Parizu, obilazi slikarev atelje a život velikog umetnika rekonstruiše kroz priču njegovog sina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво