Zvona Save Lozanića

Nikada nećemo dovoljno shvatiti tajnu vaskrsa Srbije krajem 19. i početkom 20. veka ako ne budemo imali ljubav, veru i entuzijazam, kao što su ih imali tadašnji Srbi, koji su opšte interese stavljali iznad ličnih, u svim oblastima života, i u ratu i u miru.

Isto tako, nećemo shvatiti ni kako su sve te vrednosti nestale, ili su se povukle pred naletom sila koje su zavladale posle Drugog svetskog rata - ako ne shvatimo i ne vidimo pravo lice onih koji su došli negirajući autentičnu srpsku ideju. Tu veru i samopouzdanje, a onda tugu i razočaranje, imao je i Sava Lozanić, srpski zvonolivac u međuratnom periodu.

Srpske zvonolivnice dele sudbinu srpske države. Njihovo postojanje kao da je i mera srpskog prisustva i samostalnosti u državi i u vremenu u kome opstaju. Zvona srpskih pravoslavnih crkava svojevrstan su pokazatelj srpske slobode kroz istoriju.

Zabranjivana, ućutkivana, uništavana i pretapana, uvek su ponovo iskrsavala svedočeći o našoj veri i samosvojnosti. Austrougarska je tokom Prvog svetskog rata skoro sva naša crkvena zvona pretopila u topovsku municiju, kojom nas je njena vojska gađala. Posle rata, pojavio se zvonolivac Sava Lozanić, koji je crkvena zvona lio širom Kraljevine SHS.

O njegovom životu i sudbini u emisiji govore: Milica Hakman, njegova unuka, dr Predrag Peđa Ristić, arhitekta-protomajstor, Sanja Jančić, kompozitor, i dr Aleksandar Raković, istoričar.

Scenarista Zoran Stefanović

Repriza, 01. oktobar u  06:57 i 14:57

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво