Na veslu priča: Božena Jelušić

Da li si gladan? Sva tri elementa na mestu? Nadaš se. Ne ide nada na prazan stomak. Ali radi mašta. Tražiš tačnu meru za osmeh. Drugi pol lavova. Zrnca peska u mozgu. Smetnje nevera za školjke. Onaj cvet badema od koga se kamen promeni. Dvoglavi zmaj postaće torta. Brodet se pravi od tri otrovnice. Ćufte od hobotnice. Ako preživiš, nema ti smrti bez sekire. Prijatna pašticada na ovoj proslavi. Nada te spasla.

Božena Jelušić, rođena je 1956. godine u Metkovićima. Diplomirala i magistrirala Opštu književnost u Beogradu. Radila kao profesorka književnosti i medijske pismenosti u Gimnaziji Danilo Kiš u Budvi, a dobitnica je najviše crnogorske nagrade u oblasti obrazovanja OKTOIH 2000. godine. Autorka je predmetnih programa i čitanki za četiri razreda gimnazije. Bavi se književnom, pozorišnom i likovnom kritikom, i istraživanjem na polju društvenog i ljudskog kapitala i održivog razvoja. Objavila je tri knjige. Autorka je studija i eseja u oblasti teorije i istorije književnosti. Glavni je autork Nacionalnog izvještaja CG o razvoju po mjeri čovjeka za UNDP 2013. godine. Učestvovala je u nastajanju Deklaracije o zajedničkom jeziku, koju je ubrzo potpisalo više od osam i po hiljada građana bivše Jugoslavije. Kolumnistkinja je dnevnog lista Vijesti. Od osnivanja je bila predsednica jedne od prvih crnogorskih NVO Za bolji grad.
Reditelj, autor koncepta: Rastko Šejić; izvršni producent: Željko Komenenović; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Aleksandar Kalezić, DP; snimatelj: Đorđe Obradović; montažer: Milan Pejnović; art direktor: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković; barkarijoli: Milan Svitlica, Raško Sekulović, Nikola Stojanović; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić.
Produkcija: Šta hoćeš ©2019. wdoyouw.org, Matica Boke
Projekat podržali: Opština Budva, TO Budva
 
repriza, 24.jul u 01:50 i 09:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво