Tv feljton: Teatar na raskršću

U Nišu je od 11. do 19. marta održano prvo izdanje festivala balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću. Festival ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji žive na Balkanu, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva. Posvećen izazovima i perspektivama savremenog pozorišta Teatar na raskršću usmeren je na jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi.

Festival je na sceni niškog Narodnog pozorišta predstavio ansamble iz osam zemalja, izvedeno je deset predstava, od čega osam takmičarskih, a pogledalo ih je oko 5.000 ljudi.
Tokom festivala u Nišu je održana dvodnevna tribina na kojoj su učestvovali pozorišni stvaraoci, eminentni teatrolizi i pozorišni kritičari iz zemlje i regiona. Naslov tribine bio je Teatri Balkana - Saradnja na raskršću. Razmatrane su mogućnosti saradnje u ovoj oblasti. Razmena predstava, prevođenje dramskih tekstova, planiranje zajedničkih produkcija, ideja o blakanskoj festivalskoj mreži, samo su neke od tih mogućnosti .Platforma koju niški festival Teatar na raskršću nudi mogla bi da postane platforma za jedno šire promišljanje Balkana i kulture balkanskog prostora, mesto gde će se razmatrati različitosti i voditi dijalozi o saradnji.
Emisija prati tu ideju, predstavlja učesnike glavnog programa i uz veliki broj sagovornika razmatra temu balkanske kulturne saradnje.

repriza, 24. jul u 01:21 i 09:21

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво