Paleta kulturnog nasleđa: Samo viola – Dejan Mlađenović

Do savremenog doba malo je stvaralaca u istoriji muzike razumelo složenost, neobičnost i bogatstvo zvuka viole – vekovnog nosioca altovskog glasa u gudačima, instrumenta specifične središnje pozicije u gudačkom registru, koji je najčešće dobijao ulogu učesnika u pratnji.

Tek od 20. veka viola postaje ravnopravni nosilac solističke uloge sa svojim već etabliranim srodnicama, a jedan od autora koji su tome doprineli jeste i srpski savremeni kompozitor Dejan Despić. On je 1979. godine napisao Monolog Op. 66 za violu solo, još jedno meditativno ostvarenje koje kao da izlazi iz zvučnog sveta Bahove muzike i sa njim se na osoben način spaja.

Dejan Mladenović, svestrani je umetnik koji ravnopravno sa solističkom, razvija i karijeru kamernog muzičara i čiji repertoar obuhvata dela širokog stilskog i vremenskog raspona, od baroka do modernog doba. Bavi se i pedagogijom i redovni je profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Posebno je posvećen izvođenju savremene muzike, posebno domaće, i mnogi kompozitori su mu, inspirisani njegovim muziciranjem, posvetili svoja dela. Osim što redovno nastupa u Srbiji, Dejan Mlađenović ima razvijenu i međunarodnu karijeru i svira na najuglednijim koncertnim podijumima kod nas i u svetu. Dobitnik je brojnih priznanja.

Koncert je posvećen kolegama poginulim u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine i pesma Zašto, autora Miroslava Nikolića, koju je pročitao glumac Nebojša Kundačina, a ilustrovana je fotografijama Branka Pelinovića, koje su nastale neposredno posle bombardovanja RTS-a i fotografijama makete Model kineske skulpture 16 spomen obeležja stradalim radnicima RTS-a tokom NATO bombardovanja 1999. godine u Beogradu.

Autori emisije: Slavica Stefanović i Aleksandra Daničić

Repriza, 27. jun u  03:04 i 11:04

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво