Metamuzika: Isidora Žebeljan - Konji Svetog Marka

Premijera dela Isidore Žebeljan Konji Svetog Marka bila je u oktobru 2004. u Veneciji, u izvođenju Simfonijskog orkestra Friuli Venezia Giulija i dirigenta Kristofa Popena iz Nemačke, a propraćena je pohvalnim kritikama italijanske štampe

Kao jedan od najistaknutijih srpskih kompozitora pozorišne i filmske muzike, dobitnica je i tri Sterijine nagrade i četiri nagrade Bijenala scenskog dizajna, a u oblasti umetničke muzike laureat je Genesis Opera Prize takmičenja u Londonu i nagrada Stevan Stojanović Mokranjac i Vasilije Mokranjac.

Kompozicija Konji Svetog Marka inspirisana je legendom o bronzanim statuama četiri konja na Crkvi Sv. Marka u Veneciji. Grčki vajar Lisip, napravio ih je upotrebivši specijalnu leguru bronze, čiju formulu do danas niko nije uspeo da odgonetne. Osnovno svojstvo legure je neograničeno trajanje.

Delo složenim ritmovima, harmonijom i instrumentima, govori o bronzanim statuama, njihovoj neizvesnoj sudbini, o putovanjima na udaljena mesta, gde su bili simbol moći, naročito o tome da su od nastanka do danas ostali gotovo nepromenjeni.
Urednik emisije Dragana Pantić.

Repriza, 26. jun 01:30 i 09:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво