Borderland soundtrack: Ja sjećam se 5/10

Uprkos mržnji većine, posledicama ratova i tvrdim granicama na Balkanu muzičari i njihova publika obnavljaju pokidane veze. Bili su to emotivni susreti koji su nosili mnogo značajniju poruku od one muzičke.

Slovenija se javlja kao neutralna teritorija na kojoj se organizuju prvi koncerti rok muzičara iz Srbije i Hrvatske. Značajan je bio i prvi zajednički koncert u Sarajevu za obnovu železničke stanice na kojem prvi put zajedno nastupaju bendovi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Serijal dokumentarnih TV emisija Borderland soundtrack autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.
 
Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Serijal je inspirisan knjigom Sedma republika Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen je svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

Repriza, 23. jun u  03:56 i 11:56

broj komentara 0 pošalji komentar