Franc List: Godine hodočašća

Dokumentarni film Godine hodočašća nastao 2016. godine, obeležava dvestotu godišnjicu smrti velikog mađarskog kompozitora (1811-1886).

Iako pratimo, gotovo, ceo jedan izvanredan život bogat uzbudljivim dešavanjima, posebna pažnja je usmerena na njegov odnos prema Italiji i italijanskoj umetnosti i kulturi, pogotovo Listovoj prvoj poseti toj zemlji (1837-39). U tom periodu nastale su neke od njegovih najznačajnijih kompozicija: dva Koncerta za klavir i orkestar, Transcendentalne studije, Dante Sonata, i Totentanz.
 
Štaviše, baš u Italiji Franc List je osmislio resital, formu izvođenja kompozicija u kamernoj atmosferi i baš tamo je počela njegova velika internacionalna turneja koja će ga uspostaviti u prvu „rok zvezdu".

Tih godina počinje i prva Listova intimna veza sa groficom Mari Dagul, majkom njegovo troje dece, koja ga je pratila u njegovim umetničkim hodočašćima dokumentovanim u njenim uzbudljivim dnevnicima.

Kompozitorov život ispričan je naracijom koja kombinuje delove iz pisama dvoje ljubavnika i izvode iz grofičinih dnevnika, dok Listovu poetiku tumače najveći autoriteti za Lista: Čarls Rozen, Lesli Hauard, Antonio Papano i Jevgenij Kisin.

Repriza, 11. jun u 02:59 i 10:59

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво