Art zona: Pred sudom

Umetnici forenzičari, istražitelji, svedoci, optuženici i tužioci, svojevrsni uzbunjivači koji probleme koje uočavaju iznose pred sud javnosti, bili su učesnici međunarodnog 28. Memorijala Nadežde Petrović 2016. godine u Čačku, najstarije manifestacije u Srbiji posvećene savremenoj likovnoj produkciji.

Pred sudom - glasio je naslov, to jest tematski i problemski okvir izložbe, čiji su selektori, istoričarka umetnosti Simona Ognjanović i teoretičar umetnosti Stevan Vuković, odabrali radove dvadesetak umetnika i umetničkih grupa iz jedanaest zemalja, organizovane u četiri problemske celine: Istraživanje i suđenje; Sukobi oko normativnosti, Umetnik u sukobu sa zakonom i Zakon u sukobu sa poimanjem pravde.

Još jedna međunarodna umetnička manifestacija bila je posvećena kriminalnom ponašanju, zakonu i pravdi. Polazeći od pitanja šta jeste izvan norme, međunarodni festival Ekstravagantna tela, održava se svake tri godine sa drugačijim fokusom, na različitim mestima, u različitim prezentacionim formama. Zločin i kazna - četvrto izdanje ovog regionalnog projekta, započeto je protekle jeseni izložbom u Zagrebu, nastavljeno programom u beogradskom Domu omladine, čemu je usledila konferencija u Skoplju.

Repriza, 11. jun u 02:31 i 10:31

 

broj komentara 0 pošalji komentar