Studio 6: Opus Neo

Duo Opus Neo čine Ivana Grahovac, violončelo, i Olivije Morel, klavir. U programu naslovljenom Muzika tišine i kontemplacije, oni izvode dela koja su zajedno napravili jermensko-grčki filozof i mistik Georgij Gurdžijev i ruski kompozitor Tomas de Hartman.

Georgij Gurdžijev je bio filozof, psiholog, pisac i mistik grčko-jermenskog porekla. Osnivač je duhovnog principa poznatog po nazivu Četvrti put ili Put lukavog čoveka, kojim je želeo da proizvede efikasan način duhovnog buđenja u stvarnom životu.

Na svojim putovanjima po srednjoj Aziji, sakupljao je primere muzike, rituala, duhovnih praksi. Ovo je osnova na kojoj se temelje kasnije kompozicije koje je ostvario u saradnji sa svojim učenikom, ruskim kompozitorom Tomasom de Hartmanom. Oni su se upoznali 1916. godine u Sankt Peterburgu, a ubrzo potom, sa suprugom, De Hartman postaje stalni pratilac Gurdžijeva u njegovoj emigrantskoj putanji iz Moskve na Kavkaz, potom u Instanbul i Berlin, i na kraju u Francusku gde je 1922. godine Gurdžijev osnovao Institut za harmonični razvoj čoveka. Tu započinje zapisivanje muzike koju je Gurdžijev čuo na svojim putovanjima. On bi zadavao osnovne teme, dok je De Hartman radio na razvoju i konačnom obliku muzičke forme. Njihov proces najbolje opisuje sam De Hartman: Gospodin Gurdžijev obično bi zviždao ili svirao jednim prstom na harmonijumu veoma složene melodije istočnog tipa. Kako bi se uhvatila ova melodija, to jest zapisala u evropskoj notaciji, bio je potreban veliki napor... Najveće dejstvo posedovala je ona melodija koju je zapamtio na putovanjima u dalekim azijskim manastirima. Slušajući tu muziku, uranjaš u dubinu svog bića...

Muzika Georgija Gurdžijeva je postala poznata, pre svega, zahvaljujući izdanjima diskografske kuće ECM koja je 1980. godine objavila album Sacred Hymns Kita Džereta na kojem je poznati džez muzičar odsvirao svoje verzije njegovih melodija. Energija ovih kompozicija je modelovana na osnovu osobene duhovne geometrije koja odgovara učenjima Georgija Gurdžijeva, te svojom meditativnom privlačnošću inspiriše i danas izuzetno veliki broj kako solističkih, tako i kamernih izvođenja i varijanti inicijalnih zapisa.

Opus Neo je muzička organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivijeom Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima zajedno sa umetnicima poput Marjam Čemirani, Marije Simoglu, Pjerika Hardija, Bidžana Čemiranija i drugih. Olivije Morel i Ivana Grahovac su nastupali na velikom broju koncerata u Francuskoj u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici džeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije. Projekat Gurdžijev će ove godine biti predstavljen publici i tokom jesenje turneje, kada će nastupiti u saradnji sa muzičarima iz Srbije i Francuske.

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena Popović, Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Vanja Milovanović

repriza, 1. avgust u 00:14 i 08:14

broj komentara 0 pošalji komentar