Art zona: Menaše Kadišman

Menaše Kadišman - Beskrajna priča o Avraamu u Isaku. U prostorima »nulte civilizacijske platforme«, konkretno, na teritoriji koja se danas naziva Izrael, sve zadobija dugačku senku vremenske perspektive i eho biblijskih vremena, a događaji se drugačije prelamaju.

Tako će susret autora ove emisije sa Menašeom Kadišmanom, jednim od najznačajnijih savremenih izraelskih umetnika, visoke internacionalne reputacije, u njegovom ateljeu u Tel Avivu, gledaocima otkriti jedan sasvim osoben savremeni likovni rukopis i duboko humanu poetiku sa snažnim odjekom prošlosti. Odeven već decenijama jednako u duhu starine, u redukovanoj pastirskoj odeći od tankog belog platna i u sandalama, Kadišman je temeljno upitan o poreklu zla u ljudskoj prirodi, i trajno posvećen temama Rođenja, Žrtve, Patnje i Smrti.

Njegovi radovi zastupljeni su u mnogim uglednim muzejskim kolekcijama i zbirkama - od muzeja u Tel Avivu i Jerusalimu, preko Stedelijka u Amsterdamu i londonskog Tejta, do Metropolitena i Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, ali i fundusa Muzeja Moderne umetnosti u Skoplju. Centralnu temu njegovog stvaralašta čini biblijska priča o Avramu i Isaku, koju on stalno varira, preispituje i redefiniše. U istraživanju neprolaznih tema, umetnost ovog velikog stvaraoca i sama je dobila večni karakter uprkos činjenici da nas je pre neku godinu samo fizički napustio.

Urednik i autor emisije: Danijela Purešević
Reditelj: Ivana Stivens

Repriza, 28. maj u 02:18 i 10:18

broj komentara 0 pošalji komentar