Čas anatomije: Od spektakla do društva spektakla

Ova knjiga pisana je sa svesnom namerom da naudi društvu spektakla, zapisao je ovo pre pedeset godina francuski filozof i umetnik Gi Debor.

Sada, pedeset godina kasnije od objavljivanja Deborove knjige Društvo spektakla, u situaciji smo da preispitamo postavke ovog mislioca koji je ukazivao na jaku spektakularizaciju svakodnevice. Prevlast ekonomije i tehnološkog racionalizma, odsustvo dijaloga, privid istorijskog kretanja, dominacija ideologije potrošnje, neprestani govor vladajućeg poretka o samom sebi, njegov neprekidni monolog samopouzdanja - odlike su vremena integrisanog spektakla. Situacionistička internacionala kojoj je pripadao Gi Debor, bila je od početka pedesetih godina prošlog veka umetnički i ideološki pokušaj suprotstavljanja procesu spektakularizacije svakodnevnog života u uslovima kapitalističkog društveno-ekonomskog sistema.

Novo izdanje emisije Čas anatomije analizira stav o savremenom spektaklu u svakodnevnom životu, politici, kulturi, društvu... da li je francuski mislilac pre pedeset godina bio vizionar ili ekscentrični eksperimentalni umetnik? Jesmo li svi podlegli spektaklu koji se izvodi za nas i koji i samo izvodimo ili postoji mogućnost konstruktivne alternative... U emisiji o tome razgovaraju arheolog Miroslava Lukić Krstanović, autorka studije o spektaklu u socijalističkoj Jugoslaviji, pisac Igor Štiks i istoričar umetnosti i član Kontekst kolektiva Marko Miletić.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj: Milan Kundaković

Repriza, 25. maj u 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво