Na veslu priča: In Memoriam-Slavko Stamenić

Tužnim povodom smrti književnika Slavka Stamenića (1961 – 2019) biće emitovana njegova „Na veslu priča“ po naslovom „Šetač u poseti“ na RTS... Slavko Stamenić, rođen 1961. godine u Kraljevu, filolog i autor romana, pripovedaka, drama, eseja, preminuo je u Drenu kod Obrenovca, u 58. godini života. Bio je vrsni pripovedač razuđenog tematskog raspona, u kojima se, na tragu Andrića i Kiša, bavio sudbinama osobenih pojedinaca u vrlo različitim istorijskim epohama, zatim likovima iz biblijskog i hrišćanskog predanja, ali i savremenim gubitnicima jugoslovenske tranzicije. Negovao je poetski zgusnut stil, ali i naročiti smisao za sadržaje izvan opšteg zanimanja, potrebu za otkrivanjem novih, neobrađenih tematskih polja.

Osim jezika uvek saobraženog pripovednoj situaciji, Mihajlo Pantić je istakao "upečatljivost, umetnički dočaranu plastičnost Stamenićevih antiheroja". Objavio je knjige priča "Sanktus", "Telo u crkvi", "Tri sekunde drugoga sveta", "Čovjek i čovječica i Gospod Bog", "Podari mi lepu smrt", kao i kratke romane "Svita", "Smešenija" i "Lipo mi je kad je tebi lepo". Bio je i zapaženi kritičar, priređivač izbora iz savremene srpske poezije ("Beskrajna moć govora"), iz poezije Brane Cvetkovića, Desanke Maksimović i Draginje Urošević. Autor je nekoliko udžbenika za osnovnu školu.

O svojoj priči na veslu Stamenić je u vreme snimanja izjavio: „Nikad na reku ne idem bez poezije. Jer ona to jeste. Svako mreškanje, talas, riba koja se praćaka, drvo koje baca hlad, strma obala, ptica u letu... Volim da hodam pored reke, da razmenim lepu reč sa onima koji su, kao ja, na reku izbegli baš u taj čas. Neverovatno je koliko se ljudi bolje razumeju na vodi. Opet, strašno je koliko mi ne umemo da razumemo vodu, šta smo sve spremni da uradimo prirodi. Kao da joj ne pripadamo."

Reditelj, producent, autor originalnog koncepta: Rastko Šejić; kompozitor, montažer tona: Vladimir Lešić; kamera: Boris Nestorović, Časlav Petrović; kolor korekcija i post: Milan Pejnović; dizajner: Zoran Mujbegović; organizator snimanja: Aleksandar M. Popović; spiker: Aleksandar Novaković; lađar: Kosta Milovanović; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić

Projekat podržala: Gradska opština Obrenovac

Podrška: Climate Action Network Europe, 350.org

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš"

repriza,  11.maj u 01:59 i 09:59

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво