Читај ми!

313: Poslednji rimski car, 12-14

Propast zapadnog dela Carstva, koje je 476. godine podleglo pred nezadrživom varvarskom najezdom, nije moglo da uništi i ideju o jedinstvu Rimske imperije. Svest o celovitosti Carstva, koje bi obuhvatalo i izgubljene teritorije, nikada nije napuštena...

Nošen snagom ideje jedinstva Istoka i Zapada Rimskog carstva, koja ga je zaokupljala gotovo do stepena opsednutosti, Justinijan Prvi Veliki, najveći vladar vizantijskog ranog srednjovekovlja, odvažio se na korak ujedinjenja. Justinijanu je pošlo za rukom da vaspostavi u punom sjaju Rimsku imperiju iz nekadašnjih slavnih vremena, što je bio poduhvat koji se graničio sa pravim podvigom. Ponovo je Carstvo, rasprostirući se na tri kontinenta, po Evropi, Aziji i Africi, gordo i slavodobitno nosilo oreol svetske države.

Mnogo vremena i energije Justinijan je posvetio i crkvenim pitanjima, težeći stvaranju jedinstvene imperije na osnovama hrišćanske vere. On je u sebi pomirio ličnost poslednjeg rimskog imperatora na vizantijskom prestolu sa ličnošću vladara koji se iskreno i revnosno zalaže za širenje hrišćanstva i potiskivanje neznaboštva.

Učestvuju: prof. dr Radivoj Radić; episkop bački dr Irinej; Dragan Vukić; dr Oliver Tomić; Dragomir Acović; kardinal Đanfranko Ravasi; prof. dr Radomir V. Popović; prof. dr Fabricio Biskonti; Ivan Matejčić; prof. dr Sima Avramović; prof. dr Žika Bujuklić; Mahmud Dikmen.

Urednik serije: Božidar Nikolić; glavni stručni konsultant i scenarista : Prof. dr Radivoj Radić; reditelj: Tatjana Fero; snimatelj: Vasko Vasović; montažer: Marko Dragojević.

repriza, 14. novembar u 02:10 i 10:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво