Nišvil 2016 – Shakatak

Britanski džez-fank bend Shatakak čak 12 puta našao se na britanskoj listi singlova, dok su kompozicije Night Birds (1982), Down on the Street (1984), ušle i u Top 10. Shakatak je na Nišvilu 2016. nastupio u subotu 13. avgusta.

U kućnom magazinu čuvenog londonskog kluba Ronnie Scot nedavno je napisano da muzika ovog benda i dalje sija tako jasno kao na prvo slušanje. Shaktak nije samo bend - oni su bili saundtrek naših života. Grupa je osnovana 1980. godine, a sadašnju postavu čine čak četiri originalna člana: Bill Sharpe (klavijature), Jill Saward (vodeći vokal, udaraljke i flauta), Roger Odell (bubnjevi) i George Anderson (bas), koji na koncertima (uz dodatak još par muzičara), zvuče ništa manje uzbudljivo nego pre više od tri decenije. Takozvani Shakatak paradoks leži u činjenici da je grupa od samog starta istovremeno imala i kultni, takoreći andergraund status kod ljubitelja džez-fank žanra, a zahvaljujući, pre svega, melodičnim hitovima - volela ju je i šira publika. Na singlu Day by Day iz 1985. godine gostovao im je jedan od rodonačelnika džez-fank žanra, pevač Al Jarreau.

Tokom karijere duge 35 godina, grupa Shakatak je objavljivala praktično jedan album godišnje, a nešto manje od trećine njihovog opusa čine albumi objavljeni samo u Japanu, što je posledica njihove ogromne popularnosti i na Dalekom istoku, a posebno u Zemlji izlazećeg sunca. Za svoj nastup na čuvenom Tokijskom festivalu (u ništa manje poznatoj dvorani Budoken) osvojili su srebrnu nagradu, a među priznanjima koja su dobili jesu i šest uzastopnih japanskih Gremi nagrada za najbolji internacionalni instrumentalni album. Grupa i dalje uživa veliku popularnost i u Južnoj Americi, a kada je reč o kolevci džeza, dva albuma grupe Shakatak tokom devedesetih stigla su do prvog mesta Contemporary jazz top liste.

Repriza, 14. mart u 03:09 i 11:09

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво