Paleta kulturnog nasleđa: Pupin - Umetnost darivanja

U jeku obnove Narodnog muzeja po završetku Prvog svetskog rata, snažan impuls daje naučnik, pronalazač i profesor Mihajlo Pupin.

Po njegovoj izričitoj želji, 1923. godine pri Narodnom muzeju u Beogradu osnovan je Fond Mihajla Pupina od 750.000 tadašnjih dinara. Fond, kasnije nazvan Legat Mihajla Pupina, osnovan je radi istraživanja i publikovanja monografija o srpskim starinama, kao i sa namerom da se povremeno otkupe dela srpskih umetnika za zbirke Narodnog muzeja. Ovaj fond će 1932. godine prerasti u Zadužbinu Mihaila Pupina pri Narodnom istorijsko-umetničkom muzeju u Beogradu.

Odnos Mihajla Pupina prema Narodnom muzeju govori o jednom uzvišenom, rodoljubivnom odnosu koji je ovaj naš veliki naučnik imao prema narodu iz kojeg je ponikao i njegovoj kulturnoj i umetničkoj baštini. Za Narodni muzej Pupinov legat ima višestruki značaj, jer on predstavlja uzvišen primer dobročiniteljstva zahvaljujući kome je u izuzetno teškim vremenima obnove urušenog muzeja vraćena nada u humanost, rodoljublje i brigu za budućnost. Zato Narodni muzej sa pažnjom i posebnom moralnom obavezom prema svom plemenitom darodavcu predstavlja umetnička dela ovog Legata u Galeriji Radio-televizije Srbije koja osim jezikom umetnosti govore i o ličnosti velikog naučnika čijom zaslugom su ona danas tu gde jesu.

Repriza, 13. mart u 01:50 i 09:50

broj komentara 0 pošalji komentar