Daleko u nama, život je divan san: Paja Jovanović

Život je divan san na ovom svetu, jedina mu je mana što isuviše brzo prolazi. Ovo su reči velikog slikara Pavla Paje Jovanovića, kojem je 2009. godine obeleženo 150 godina od rođenja.

Paja Jovanović rodio se 16. juna 1859. godine u Vršcu. Svoj dugi životni vek proživeo je po evrpskim gradovima Beču, Londonu, Minhenu i Parizu. Bio je svedok velikih istorijskih i društvenih promena, značajnih umetničkih previranja. Naš najveći slikar akademskog realizma ostavio je svom narodu veliki opus. Njegove slike, kao i mnogi portreti i aktovi čuvaju se u Beogradu (Narodni muzej, Legat Paje Jovanovića-Muzej grada Beograda), Novom Sadu (Galerija Matice srpske), Vršcu (Apoteka na stepenicama), Pančevu (Narodni muzej), Zrenjaninu...
U dokumentarnom filmu o Paji Jovanoviću govore: Nikola Kusovac, Petar Petrović, Dušan Belča, Dragoljub Tašlić, Momčilo Moša Todorović, Milena Vrbaški, Snežana Mišić, Jasna Marković, Javor Rašajski i Predrag Delibašić, koji je jedini od sagovornika imao tu privilegiju da upozna Pavla Paju Jovanovića u Beču 1957. i tom prilikom snimio prvi dokumentarni film o velikom slikaru. Gledaoci će imati priliku da iz tog filma vide snimke Paje Jovanovića u njegovom bečkom stanu i ateljeu u kom je proveo ostatak života.

Scenario i režija: Đura Mrđa

Repriza, 13. februar u 10:15

broj komentara 0 pošalji komentar