Teatrologike:Biljana Srbljanović

Prva epizoda serijala Teatrologike posvećena je Biljani Srbljanović. Ona je do sada najznačajnija književnica u istoriji srpske drame: ima "pozorišnog Oskara" - Evropsku nagradu za novu pozorišnu realnost, šest Sterijinih nagrada, francuski Orden viteza kulture i književnosti i brojna duga domaća i svetska priznanja. Njene drame prevedene su na dvadesetak jezika i izvedene u oko dvesta pozorišta širom sveta. Ona je neko ko iskreno i kritički razmatra svet oko sebe, pa će osim o Biljaninom stvaralaštvu biti reči i o njenom pogledu na savremenost.

''Za nju i za narod njene zemlje koji je toliko patio, epitet Evropske nagrade sigurno najviše znači kao potvrda činjenice da su Srbi prisutni i da će uvek biti na ovom kontinentu. Više nego bilo ko od njenih prethodnika, ona je učinila Balkan bližim Evropi i naterala nas da razmišljamo - koliko od balkanskog duha ima u našim dušama. Njen glas snažno odjekuje našim kontinentom.'' Tako, između ostalog, piše u obrazloženju međunarodnog žirija koji je 2006-te godine Biljani Srbljanović dodelio Evropsku nagradu za novu pozorišnu realnost, najznačajniju koja se u svetu dodeljuje za pozorišnu umetnost.

U dinamičnoj, vizuelno atraktivnoj dokumentarnoj formi Biljana Srbljanović otkriva svoje umetničke dileme, probleme i nade, govori o okolnostima u kojima živi i stvara, o društvu i vremenu u kojem živimo, otkriva šta za nju znače pojmovi sreća i ostvarenost. Tu su i brojni inserti iz predstava koje se po dramama koje je napisala izvode na svim kontinentima.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

repriza, 28. januar u 05:32 i 13:32

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво