Hodočasnici

Dvadesetih godina prošlog veka, sklanjajući se od boljševičkog terora u Rusiji, više hiljada belih Rusa našlo je utočište u kraljevini SHS.

Mnogi su ostali u Srbiji, dajući joj kulturni rang u svim oblastima kojima su se bavili. Osnovali su i svoja udruženja, a u Beloj Crkvi banatskoj osnovali su Krimski kadetski korpus i Marinski devojački institut, u kojima su u rangu gimnazije školovali svoje mlade u duhu tradicija i vrednosti carske Rusije.

Korpus je trajao do 1945. godine i izveo je na put mnoge generacije mladih koji su nastavili svoje karijere u raznim oblastima u Srbiji, a mnogi su potražili spas odlazeći dalje... Malo ih je danas među živima. Jedan od njih je i profesor, inženjer građevine Aleksej Postnikov.
Poslednjih godina se u Rusiji obnavlja tradicija kadetstva i proletos je u Srbiji boravila grupa devojaka i mladića iz Krasnojarska i Njižninovgoroda, tražeći vrednosti i duh nekadašnjih kadeta. Upoznali su se sa tragičnim događajima za vreme Oktobarske revolucije i u novom duhu probuđenog patriotizma Rusije, pomirenog sa svojom prošlošću odali počast nekadašnjim kadetima. Sreli su se sa prof. Postnikovim, koji im je pričao o osnovnim vrednostima na kojima je Korpus počivao. Lekcija iz istorije je naučena povezujući Srbiju i Rusiju još čvršće i čineći Belu Crkvu mestom hodočašća i za druge mlade Ruse, koji će od sada svake godine ovamo dolaziti.

Urednik, scenarista i reditelj: Dragan Ćirjanić

Repriza, 16. novembar u 10:17

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво