Paleta kulturnog nasleđa: Ratni put Moravske divizije

Izložba Ratni put Moravske divizije 1914 - 1918, u Galeriji RTS-a bavi se srpskim vojnikom, Moravcem, daleko od otadžbine. Počelo je Sarajevskim atentatom. Na Vidovdan, 28. juna 1914, u atentatu u Sarajevu, ubijen je austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand. Mnogi su verovali da neće doći do rata, no baron Gizl je u ime austrougarske vlade, 23. jula, srpskom ministru Lazi Pačuu predao ultimatum koji za Srbiju nije bio prihvatljiv.

Pripremajući izložbu Ratni put Moravske divizije 1914 - 1918 Narodni muzej u Leskovcu je prikupio mnogo dokumenata, zapisa, predmeta, odlikovanja, uniformi, oružja i preko hiljadu fotografija. Mnoge od njih su ekskluzivne i do sada neobjavljivane. Vojnici su, u časovima odmora, od starih opasača, šlemova, municije i praznih artiljerijskih čaura pravili razne predmete, od kojih su neki izloženi. Podizali su i bašte u kojima su gajili cveće i povrće.

Autori izložbe su Mira Ninošević i Veroljub Trajković, muzejski savetnici.Stručni saradnik: Aleksandar Dinčić, kustos.

Izložba je realizovana zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture i informisanja, Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Grada Leskovca

Repriza, 12. novembar u 03:24 i 11:24

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво