Džo Zavinul, 1. deo

Džozef Erih Zavinul postao je Džo kada je kao dvadesetogodišnjak, početkom pedesetih godina prošlog veka, čuo džez pijaniste Džordža Širinga i Erola Garnera.

Zavinul krajem 1958. dobija stipendiju na Berkliju i odlazi u SAD. Na Berkliju se zadržao samo nedelju dana, jer je dobio ponudu od trubača Mejnarda Fergusona da mu se pridruži na turneji. Prvi veliki uspeh Džo Zavinul je postigao kao pijanista u kvintetu saksofoniste Kenonbola Ederlija. Spaja džez sa soulom, rokom i raznim etnouticajima, po čemu postaje najpoznatiji.
Prekretnica u njegovoj karijeri bio je nastanak grupe Weather Report, koju su novembra 1970. sa njim oformili Vejn Šorter i češki basista Miroslav Vitouš, kojeg je kasnije zamenio Džako Pastorijus. Njegov možda najveći hit Birdland, pomogao je ovoj grupi da postane svetski popularna. Godine 1980. održali su pred 4.000 ljudi sjajan koncert u Hali Pionir. Inače, Zavinul je u Beogradu svirao još nekoliko puta: 1987. u okviru Mesama, 1998. i 2003. u centru Sava. Pred gledaocima kanala RTS 3 je snimak koncerta iz 2003. godine.

repriza, 21. avgust u 07:11 i 15:11

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво