Libela: Dubrovnik

Emisija pred vama upoznaje vas sa pravoslavnim svetinjama ovog jedinstvenog polisa: Crkvama Sv. arhistratiga Mihaila i Sv. Đorđa, koje se nalaze van zidina, kao i sa nezaobilaznom Sabornom crkvom Blagoveštenja oslikanom rukom čuvenog italijanskog ikonopisca Emila Vekijetija. Ova svetinja izgrađena je u kompozitnom neovizantijaskom stilu i u okviru njenog kompleksa nalazi se i muzej SPC.

Priča o Dubrovniku vraća nas u zlatno doba -15. i 16. vek. Biće reči i o potonjoj epohi koju obeležava kulturni i privredni rast, uprkos činjenici da je Dubrovnik tada bio verovatno jedina među slobodnim zonama Balkana zahvaljujući svom povlašćenom položaju i viševekovnom balansu između sila Osmanskog carstva i Mletačke republike.
Emisija ima mnoštvo eminentnih sagovornika iz sveta istorijske nauke, umetnosti i duhovnosti.
Sledećeg petka Libela biće i dalje u Dubrovniku. Tema - čuveni dubrovački Arhiv na izložbi u Arhivu Srbije. Taj trezor narodnog pamćenja jeste jedan od najobilnijih vrela na kojem se napajaju generacije ne samo istoričara već i mnogih drugih željnih obaveštenja o jednom slavnijem vremenu čiji je nesumnjivi simbol upravo grad Dubrovnik.
Autor emisije: Maja Skovran
Proizvodnja: RTS Redakcija za kulturu i umetnost

repriza, 17. avgust u 04:25 i 12:25

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара