Žene diktatora

Prvi put na ekranima svet najozloglašenijih prvih dama okupljenih u petodelnoj dokumentarnoj seriji Džoela Solera.

Upoznaćemo žene koje su dobile nadimke: Lucifer, Crni Pauk, Ledi Genocid i Ledi Zmaj. Koliko su one imale udela u počinjenim strahotama? Kakva je bila njihova stvarna odgovornost?

Francuski reditelj, autor serije, Džoel Soler, imao je priliku da ga ugosti bivša prva dama Filipina, Imelda Markos, koju je američki časopis Njusvik opisao kao najpohlepniju ženu u istoriji. Zatim, upoznao je brata Pola Pota, a u seriji učestvuje i biši savetnik zloglasnog lidera Crvenih Kmera, novi muž Potove udovice. Ovo filmsko putovanje od pet godina uvuklo je Džoela Solera u jedinstveni svet u kome su se našle i bivša gospođa Bokasa, senator Džulija Tejlor, bivša prva dama Liberije, zemlje poznate po deci vojnicima i krvavim dijamantima. Tu je i bivša prva dama Albanije, Nedžmije Hodža, zvana Crni Pauk, osuđen na 5 godina zatvora, bivši prva dama Ruande, Agata Habiarimana, zvana Dama Genocid , Haleda Zia, bivša prva dama i premijerka Bangladeša, a zatim osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije. Džoel Soler se u Čileu sastao sa Lucijom Pinoče, udovicom generala Pinočea, bivšim liderom fašističke partije i porodicom Margot Honeker koja živi u izgnanstu u Santjago de Čileu. U Madridu, Džoel Soler je bio primljen u dvorcu porodice Franko.

1. epizoda: Velike trošadžije

Prva epizoda dokumentarne serije Žene diktatora, upoznaje nas sa prvim damama koje su rasipale državni novac. Imelda Markos, koju opisuju kao "najpohlepniju u istoriji", bila je prva žena kojoj je u diktatorskom režimu dodeljena izvršna vlast. Ona je bila guverner, ministarka i ambasadorka Filipina.

Mišel Divalije, prva dama Haitija, najsiromašnije zemlje zapadne hemisfere, bila je gramziva kao i Imelda Markos. U balskim dvoranama bi pojačavala klimu na maksimum kao bi mogla da ogrne svoje skupe bunde. Svrgnuti Bokasa sedam godina je proveo u zatvoru. Oduzeta su mu sva dobra i umire u siromaštvu, ali Katarina Bokasa je sačuvala posed u Švajcarskoj i vilu Naser u Bangiju.

Na listi lidera koji su proneverili najviše novca Mobutu zauzima šesto mesto, odmah iza Markosovih, a status prve dame Zaira dele dve žene, sestre bliznakinje, čiji će hirovi uvući državu u ogromne dugove. 2000. godine pažnju javnosti privlači Lejla ben Ali, prva dama Tunisa. Pravda je nikad neće stići. Ona danas živi u palati u Saudijskoj Arabiji, mada je u svojoj zemlji osuđena na 35 godina zatvora.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво