PALETA KULTURNOG NASLEĐA: Zauvek vertep

Prema verovanju Srba, sukob sila mraka i svetlosti završavao se na Božić, kada sile svetlosti konačno pobeđuju. Dok potpaljuju badnjak na ognjištu, ukućani pesmom i magijom reči pomažu da se rodi sunce - mladi Bog (Božić). Vertepi pevaju zaštitniku porodice i ukućana želeći im rodnu godinu i zdrav život. Uz viku i klepet zvona teraju demone.

Zoran Radovanović, profesor razredne nastave, narodni učitelj u mačvanskom selu Drenovcu nadomak Šapca jedan je od najreprezentativnijih inovatora pedagoškog rada u ovom delu Srbije i zato je njegov scenario o vertepima kao primer dobre prakse pre pet godina uvršten u Praktikum Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu. Drenovački učitelj izdvaja se svojim osobenim modelom korišćenja naučnih dostignuća, otkrovenja do kojih dolazi traganjem na terenu i u literaturi i primenom sadržaja kulture u neposrednom radu sa decom.

Knjiga predstavlja zbirku dokumenata, etnoloških zapisa i praktičnih izvođenja vertepske drame, srpske barokne drame, koju su započeli ruski učitelji sa sremsko-karlovačkim đacima početkom 18. veka. Običaj pravoslavnih naroda da minijaturno lutkarsko pozorište učini da zimi, pred Božić i Novu godinu, umesto krinova procvetaju reči u srcu (M. Maticki) podigao je pisac iz letargije.

Vertepi, vesnici rođenja Hristovog, pripadaju istoriji naše kulture. Oni su najstarije đačko biblijsko lutkarsko i klasično pozorište u pozorištu sa pravoslavnim crkvenim pojanjem i obrednom pesmom. Jedinstven stil darovanja veselih vertepaša jabukama, orasima, bombonama, kolačima, novcem... namera je da za decu i odrasle donese zdravlje, sreću i blagostanje u svaku pravoslavnu kuću.

Autori emisije: Aleksandra Daničić i Slavica Stefanović
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montaža: Zoran Popović

 repriza, 10. jun u 02:09 i 10:09

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво