Putevi rimskih imperatora: Viminacijum

Četvrta emisija iz serijala Putevi rimskih imperatora nosi naziv Blistavi grad i posvećena je arheološkom lokalitetu Viminacijumu.

Rimljani su u 1. veku nove ere na Dunavu, u blizini reka Mlave i Morave, podigli grad Viminacijum. Za šest vekova koliko je grad postojao imao je oko milion i po stanovnika i vojni logor sa šest hiljada vojnika. Grad Viminacijum u najvećem delu još uvek neotkopan leži ispod njiva i oranica, na prostoru kopova Termoelektrane Kostolac.
U emisiji učestvuje jedanaest stručnjaka, koji sa rukovodiocem istraživanja dr Koraćem, svakodnevno rade na iskopavanjima Viminacijuma: dr Ilija Mikić, Ilija Danković, dr Bebina Milovanović, dr Dragana Rogić, Ivan Bogdanović, dr Sonja Vuković, Nataša Šarkić, Ana Bogdanović, dr Angelina Raičković, dr Nemanja Mrđić, Željko Jovanović. Prikazaćemo nekoliko rekonstrukcija - igrane scene u kostimima: senatore, rimski nakit, rimsku kuhinju, silazak u podzemlje, vojnike, zatim. Emisija sadrži i snimke dronom, arhivske materijale i fotografije Radio-televizije Srbije i Arheološkog instituta u Beogradu.
Urednik i scenarista: Svetlana Ilić
Narator i stručni konsultant: dr Miomir Korać
Snimatelj zvuka i dizajn zvuka: Miljan Đukić i Nebojša Dragićević
Dron operator: Vladimir Ivanović
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Marko Dragojević
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 05. jun u  00:05 i 08:05

broj komentara 0 pošalji komentar