Umetničko veče: Svet Voje Stanića

Sve češće u najelitnijim evropskim art magazinima možete naići na reprodukciju iz opusa slikara Voje Stanića, istinskog zanesenjaka i zaljubljenika u slikarstvo. Poznato je da Voja ne voli TV kamere i zato je ovaj ekskluzivni intervju dat Umetničkoj večeri RTS za njegove prijatelje i poznanike neobjašnjivi presedan.U poslednjih tridesetak godina ovo je jedini TV intervju Voje Stanića, tog čudesnog Novljanina, koji svoje slikarske teme preuzima iz sveta pomerene realnosti. Na Vojinim slikama ima mesta za sve i svakoga.Tu su:ulice, kafane, terase, devojke, deca, lepe kokete i debele ženturače...psi i mačke... izmaštane građevine . To je svet u kome je sve mogućno -da leti ono što ne leti i pliva ono što ne pliva.U tom čudesnom kalamburu svako igra svoju ulogu.

Rođen u Podgorici, školovao se u Beogradu. Hteo da postane vajar a postao slikar. Izlagao širom one velike Jugoslavije, Rimu, Oslu, Parizu, Njujorku, Tokiju...Predsavljao nas i na Venecijanskom bijenalu ali je uvek žurio da se vrati Boki Kotorskoj i Herceg Novom gde se davno usidrio na Škveru.

 

„U jednom kratkom periodu terora apstraktnog slikarstva moglo se misliti da je došao kraj slikanja ljudskog lika.To se smatralo prevaziđenim kao da je prevaziđen i sami čovjek. Čovjekov lik je, međutim, vrhunski motiv slikarstva i svake umjetnosti", zapisao je svojevremeno Vojo u knjizi " U dokolici „ u kojoj je ovaj crnogorski i evropski slikar gazeći danas desetu deceniju života sabrao svoja lucidna zapažanja o ljubavi, životu i svetu koji ga okružuje.

 

Posle intervjua sa maestrom Vojom Stanićem koji je snimljen jednog poznog leta u Herceg Novom, u drugom delu emisije, o slikaru su govorili kulturolog Ratko Božović, istoričar umetnosti Ivana Simeonović-Ćelić i dramski pisac, Stevan Koprivica.

 

Autor i urednik emisije Zorica Pantelić

repriza, 18. maj u 04:00 i 16:00

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво