Prošlost na točkovima: Poslednja trka građanskog Beograda, 3-5

Poslednja trka građanskog Beograda iz serijala Prošlost na točkovima otkriva nedovoljno poznate detalje iz prošlosti prestonice, u vezi sa razvojem automobilizma. Beograd je bio domaćin trke automobila, preteča današnje formule 1, dva dana posle početka Drugog svetskog rata.

Trka je organizovana povodom rođendana prestolonaslednika Petra II (6. IX 1939) pa je zbog toga bila zaboravljena po oslobođenju. Taj događaj je tek pre nekoliko godina dobio svoj pravi značaj, ali još uvek nije dovoljno prisutan u našoj javnosti. Velika nagrada Beograda, 3.IX 1939. bila je najbolje organizovano automobilsko takmičenje do tada, ali i poslednja trka Evrope i građanskog Beograda.

Pobednik je bio italijanski vozač Tacio Nuvolari. U Poslednjoj trci građanskog Beograda, saznaćemo kako se prodavao benzin pre Drugog svetskog rata, koji je bio najskuplji u regionu.
Beograd je uvek obilovao zanimljivostima, pa je tako imao i Pumpu kod slepog šofera - taj čovek bio je Boža Tvrdišić i njegova sudbina je jedinstvena, kazuje nam Braca Petković.
Kraljica Marija je bila strastan šofer, vozila je auto na relaciji Bukurešt-Beograd, zatim Beograd-Pariz. Dugo je držala brzinski rekord na relaciji od Beograda do Avale.
U Muzeju automobila u Beogradu je i jedan neobičan porše...

Autor: Dragan Kolarević

repriza, 27. avgust u 02:10 i 10:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво