Franc List: Godine hodočašća

Dokumentarni film Godine hodočašća nastao 2016. godine, obeležava dvestotu godišnjicu od smrti velikog mađarskog kompozitora (1811-1886).

Iako pratimo gotovo ceo jedan izvanredan život bogat uzbudljivim dešavanjim, posebna pažnja je usmerena na njegov odnos prema Italiji i italijanskoj umetnosti i kulturi, pogotovo Listovoj prvoj poseti Italiji (1837-1839). U tom periodu nastale su neke od njegovih najznačajnijih kompozicija: dva Koncerta za klavir i orkestar, Transcendentalne studije, Dante sonata, i Totentanz.
Baš u Italiji Franc List je osmislio resital, formu izvođenja kompozicija u kamernoj atmosferi i baš tu je počela njegova velika internacionalna turneja, koja će ga uspostaviti u prvu rok zvezdu.
Tih godina počinje i prva Listova intimna veza sa groficom Mari Dagul, majkom njegovo troje dece. Pratila ga je u njegovim umetničkim hodočašćima koja je dokumentovala u uzbudljivim dnevnicima.
Kompozitorov život ispričan je naracijom koja kombinuje ekstrakte iz pisama dvoje ljubavnika i izvode iz grofičinih dnevnika, dok Listovu poetiku tumače najveći autoriteti za Lista: Čarls Rozen, Lesli Hauard, Antonio Papano i Jevgenij Kisin.

repriza, 1 april u 05:02 i 13:02

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво