Trst, raskršće kultura, jezika i naroda, 2-5

U Trstu ima Srpska pravoslavna opština, brojem, istina, mala, ali su njeni članovi dobri, vatreni Srbi koji od sveg srca ljube svoju veru. Tomu je vidljiv dokaz i njihova velelepna crkva koju tršćanski Srbi sagradiše sa golemim materijalnim žrtvama, na koju oni glede s opravdanim ponosom i čuvaju je ko zenicu oka, zabeležio je Đorđe Dera u memoarima Uspomene iz Italije 1891.

U drugoj epizodi Narod Sv. Spiridona, biće reči o Crkvi Sv. Spiridona koja se nalazi pored kanala Grande u strogom centru grada; Srpskoj crkvenoj pravoslavnoj opštini osnovanoj krajem 18. veka; srpskom groblju koje je ogledalo tadašnje srpske zajednice; izložbi Narod Sv. Spiridona, Srbi u Trstu 1751-1914. koju je za 4 meseca posetilo oko dve i po hiljade ljudi 2009. u Trstu, i sređivanju arhivske građe u Srpskoj crkvenoj opštini, koju je sprovodi Arhiv Srbije od osamdesetih godina 20. veka.
Serija od pet epizoda Trst - raskršće naroda, jezika i kultura, bazirana je na knjizi Cultura Serba a Trieste italijanskih i srpskih autora, koju je priredila prof. dr Marija Mitrović. Na koji način su Srbi doprineli stvaranju specifičnog kulturnog i istorijskog entiteta grada Trsta? Tokom prikazivanja serije gledaoci će imati priliku da čuju mnogo podataka i vide materijal koji do sada nikad nije ili je retko prikazivan široj javnosti.
Snimatelj Ivan Dimitrijević, kompletna grafička obrada Vladimir Ivanović, montaža Miloš Stojanović.
Saradnici na scenariju dr Marija Mitrović, dr Aleksandar - Luj Todorović, dr Jelena Todorović, urednik i scenarista Ivana Kovačević.
Naučna redakcija RTS 2011.

repriza, 25. mart u 04:00 i 12:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво