Paleta kulturnog nasleđa: Lazar Vozarević

Posle godina putovanja, obilazaka galerija, hiljade posetilaca i kilometara, pred publikom je u punom sjaju ponovo predstavljen legat Lazara Vozarevića.

Memorijalna galerija „Lazar Vozarević" otvorena je novembra 1973. godine u prostorijama nekadašnje Galerije Srema, dela zgrade stare Srpske narodne škole u Sremskoj Mitrovici. Na stalnoj postavci izloženo je preko pedeset radova - ulja, crteža i kolaža - nastalih u periodu između 1954. i 1968. godine, ovog rano preminulog umetnika prve posleratne generacije.
Lazar Vozarević, bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. godine na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice". Pored uljanog slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijama. Posle njegove smrti u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija „Lazar Vozarević" u kojoj je izložen najveći broj likovnih dela. U traženju sopstvenog stvaralačkog identiteta, u mladalačkoj fazi, određenost svojih umetaničkih ciljeva Vozarević je jasno izrazio na svojoj prvoj samostalnoj izložbi, za koju je u predgovoru svog kataloga napisao: „Danas se umetnost sve više približava jednoj velikoj istini - istini nauke, izražava se sredstvima likovne umetnosti, a kao nauka rešava...i onaj složeni odnos podsvesnog i svesnog. Mnogi hvale naše freske, a u isto vreme pridržavaju se rigorozno konzervativnog slikarskog izraza ne shvatajući da je bliskost savremenog slikarstva i fresaka baš u jeziku."

Direktor fotografije Vasko Vasović
Montažer Vladimir Jović
Autori emisije Aleksandra Daničić i Slavica Stefanović

repriza, 6. mart u 06:48 i 14:48

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво