Lepša strana Srbije: Knić

Centralni deo Gruže zauzima opština Knić sa 36 živopisnih sela.Postoje ubedljivi podaci da je opština Knić (Gruža) bila naseljena još u mlađe kameno doba.O tome govore iskopine o velikom naselju u grivačkom polju pored reke Gruže, kao i mnoga oruđa od kamena koje se nalaze u svim krajevima Knića.

Opština Knić obiluje brojnim istorijskim spomenicima i bogatom kulturno-istorijskom baštinom.Posebno se ističe crkva u Boriču iz 1350. godine, stari grad na vrhovima Boračkog krša, koji je podigao despot Stefan Lazarević  početkom 15. Veka, kao i njegova zadužbina manastir Kamenac u selu Čestin.Borački krš je redak reljefni fenomen, odnosno deo ugašenog vulkana, koji je nastao pre 20 miliona godina.
U podnožju Boračkog krša u selu Borač nalazi se crkva Svetog Arhangela Gavrila podignuta 1359. godine i spada u jedan od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih spomenika,a potiče iz slavne dinastije Nemanjića.Po predanju u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i knjeginja Milica.
Do crkve se nalazi izuzetno retko sačuvano groblje, koje sraspolaže izuzetnim primercima nadgrobnih spomenika, koje karakteriše bogata i uspela ornamentika.
U ovom selu snimana je popularna TV serija "Moj rođak sa sela".
Za goste iz gradskih sredina postoje velike mogućnosti za odmor i rekreaciju tokom cele godine, a leto pruža izuzetne uslove za duge šetnje poredGružanskog jezera, lov i ribolov.

 Autor: Zoran Trifunović


repriza, 6. mart u 04:59 i 12:59

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво