Male verske zajednice: Jehovini svedoci

Serijal Male verske zajednice autora Petra Đurića obrađuje pitanja manjinskih verskih grupa Jugoslavije. Jehovini svedoci je pokret nastao 1870. godine iz jezgra Međunarodnog društva istraživača Biblije u Pitsburgu. Današnja centrala nalazi se u Bruklinu. Od 1930. Jehovine svedoke beležimo prvi put u Kraljevini SHS, u Mariboru. Od tada oni će kontinuirano delovati i kasnije, u novoj Jugoslaviji.

Zbog svojih radikalnih nazora i strogih kanona, jehovisti su poznati i kao oni koji svojim ponašanjem narušavaju čak i zakonsku normu uređenih društava: odbijanje služenja vojnog roka i usled toga - svesno odlaženje na izdržavanje zatvorske kazne; odbijanje primanja transfuzije po cenu života; viđenje vladajućih ideologija kao doktrina protivnih božijem nauku.

Pored toga, njihovo apokaliptično posmatranje sadašnjice ide toliko daleko da jehovisti i dalje tvrde da je početak kraja sveta započeo 1914. godine i da sve u nastavku podleže međuperiodu vremenskog i eshatološkog Carstva koji dolazi.
Iako su već 1953. postali punopravna verska zajednica Jugoslavije, većina koja ih poznaje najčešće nastupa sa osnovanim ili neosnovanim predrasudama. U tom smislu treba saslušati i drugu stranu koja se inače retko čuje. U emisiji govori i Miloš Knežević, tadašnji predsednik Udruženja Jehovinih svedoka za prostor Jugoslavije.

Proizvodnja RTB 1984/7.

repriza, 26. februar u 01:07 i 09:07

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи