Od Svetog Trifuna do Svetog Valentina

Sremsko selo Banoštor, smešteno između desne obale Dunava i Fruškogorskih severnih padina, idealno je mesto za vinogradarstvo. Pre sedam godina meštani Banoštora, u kojem je tri puta više vikendica nego porodičnih kuća, počeli su da se bave vinogradarstvom.

Bila je to zadruga sa desetak udruženih vinogradara, koji su svoje znanje o grožđu i vinu nasledili od svojih očeva i deda, ali sami, budući da su radili u obižnjim firmama, nisu nastavljali tradiciju.
Obnovivši sadnju vinograda, odmah su usvojili i slavili Svetog Trifuna, mučenika s početka 4. veka, zaštitnika poljoprivrede, a posebno vinograda. Za samo 5 godina više puta umnožili su zasade i prepunili burad i podrume. Prihvatili su i nove tehnologije, naročito u podrumarstvu, tako da ono što je ekipa Dokumentarnog programa RTS-a zabeležila prošle godine malo liči na ne tako davnašnji početak.
Šta se sve promenilo, da li je samo slava Svetog Trifuna ostala ista, i da li će na kraju i sam svetac biti modernizovan, poprimajući svojstva sveca koga ceo Zapad slavi kao propagatora i zaštitnika ljubavi - Valentina, pogledajte u utorak, 14. februara.
Reditelj Ružica Lukić, snimatelj Vasko Vasović, montažer Kosta Babić, urednik Božidar Nikolić.

repriza, 15. februar u  07:22 i 15:22

broj komentara 0 pošalji komentar