Svedoci vekova: Nikola Aleksić u Sentmartonu

Slikar Nikola Aleksić u Senmartonu i Malom Bečkereku.

Nikolu Aleksića već smo dobro upoznali tokom ranijih epizoda Svedoka vekova. Istorija umetnosti banatskog slikarstva ne bi bila potpuna bez tog Arađanina.

Kada je reč o umetnosti Senmartona - treba dodati da ona nije poznata samo po predivnim, skoro nestvarnim pastelnim tonalitetima Aleksićeve kičice na ikonografiji Vaznesenske crkve, već i po tome što je iz tog sela potekla i majka Dositeja Obradovića. Zbog toga se i sam Dositej često vraćao tom mestu u blizini njegovog rodnog Čakova.

Seoska crkva Malog Bečkereka je takođe ugostila slikara Aleksića. Naime, on i njegov nezaobilazni drvorezbar, nama već uveliko poznati Mihailo Janić, obavili su sve potrebno da bi i ova svetinja zablistala u punom sjaju: mazalački posao, odnosno cimer-moleraj, minuciozna obrada drveta, i za kraj - pozlata. Osobenost slikarstva u Malom Bečkereku jeste i to što su pored klasičnih prestonih, prazničnih i patronskih tematika uvedeni i motivi svetih srpskih vladara, i to po ugledu na neprikosnovenu Stematografiju jednog od gorostasa srpskog baroka, Hristifora Žefarovića.

repriza, 15. januar u 01:05 i 09:05 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво