Tragom Karađorđa: Vojinstvejin genije, 10-15

U desetoj epizodi pod nazivom Vojinstvenij genij dokumentarno - igrane serije Tragom Karađorđa Obrazovno-naučnog programa RTS-a prikazane su pobede i porazi srpske vojske u 1809. i 1810. godini.

Nakon pobedničkih bojeva u proleće 1809. godine Srbi se utvrđuju na Čegru pod komandom Stevana Sinđelića koji usled iznevere ostalih komandanata 31. maja 1809. godine trpi jedan od najtežih srpskih poraza . U tom boju Sinđelić diže u vazduh ceo šanac sa Turcima i Srbima . Ishod te bitke bio je 4.000 izginulih Srba i oko 10.000 Turaka . Iz osvete Turci u Nišu uziđuju u Ćele kulu 952 srpske lobanje koje i danas predstavljaju jedinstveni spomenik u svetu o kome je nadahnuto pisao i čuveni francuski putopisac Lamartin.

Karađorđe, koji je opsedao Novi Pazar zbog poraza na Čegru kreće u pomoć ugroženom Deligradu , ali trpi poraz od mnogobrojne turske sile. Po padu Deligrada, Turci osvajaju Ćupriju, Jagodinu, Požarevac i teritorije do Dunava.

Srpski ustanici uz pomoć ruske vojske uspevaju da nakon tih poraza povrate sve ranije oslobođene teritorije (Požarevac, Ćupriju i Deligrad). Turci međutim ponovo kreću u napad na Srbe u šančevima na Jasici i Varvarinskom polju , ali doživljavaju potpuni poraz.

Reditelj: Miroslav Živanović

Urednik: Mr Velibor Lazarević

Scenarista i pripovedač: Mile Nedeljković

repriza, 27. novembar u 04:00 i 12:00

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара