313. Podario sam im imperiju bez kraja

Iako najmoćnija sila antičkog sveta, Rimljani su strepeli od davno najavljenih proročanstava da će njihovo carstvo nestati u velikoj kosmičkoj kataklizmi.

Rimski pesnik Vergilije, savremenik cara Oktavijana Avgusta, u svom spevu Enejidi napisao je kako se vrhovni bog Jupiter obraća Veneri i uverava je da više neće Rimljanima određivati nikakvo ni prostorno, ni vremensko ograničenje govoreći da im je podario imperiju bez kraja.

Do sedamdesetih godina 1. veka Rimom je vladala carska dinastija Julijevaca-Klaudijevaca. Tada su zabeleženi prvi progoni hrišćana koje je više svetina, nego sama vlast okrivila za veliki požar u Rimu. Do kraja 1. veka vladala je dinastija Flavijevaca koji su 70. godine srušili Hram u Jerusalimu i proterali Jevreje.
Rani hrišćani koji su svi odreda bili jevrejskog porekla i pre ovog događaja podelili su se jer je jedna grupa prve generacije koju je predvodio Pavle iz Tarsa, tvrdila da hrišćanin može postati svako ko prihvata Isusa i ne mora se pridržavati Mojsijevog zakona. Do konačnog razdvajanja doći će u vreme opsade Judeje kada je već omražena hrišćanska zajednica među Jevrejima, odbila da učestvuje u odbrani grada i Hrama pokazujući time da ne želi da se solidariše sa svojom dojučerašnjom braćom po krvi i veri.
U emisiji učestvuju: prof. dr Radivoj Radić, Isak Asijel, episkop bački gospodin Irinej, Kardinal Đanfranko Ravasi, episkop kruševački dr David, prof. dr don Slavko Kovačić, dr Euterpe Marki, prof. dr Vladeta Janković.
Urednik serije: Božidar Nikolić; glavni stručni konsultant i scenarista : prof. dr Radivoje Radić; snimatelj: Vasko Vasović; reditelj: Tatjana Fero.

repriza, 12. novembar u 04:30 i 12:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво