TV feljton: Zabranjene knjige

Piši kao što govoriš, misli kako je napisano Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je emisiju o zabranjivanju i uništavanju knjiga kroz istoriju. Povod da se podsetimo koje su sve knjige bile zabranjivane i ko su bili njihovi cenzori bila je publikacija Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944. koju su priredili bibliotekari Danica Filipović i Nikola Marković.

Građu za publikaciju pronašli su u Arhivi Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu kada su došli do podataka da je u okupiranom Beogradu, u vreme Drugog svetskog rata, snalažljivošću bibliotekara spaseno oko tri hiljade knjiga koje su nacisti želeli da unište.
Najveći deo emisije posvećen je cenzuri i njenim posledicama kroz istoriju, od starog veka do naših dana. Najvažnije podatke i primere o savremenoj cenzuri najvećih pisaca daće Zoran Paunović, profesor i šef Katedre za englesku književnost na Beogradskom univerzitetu i jedan od naših najboljih prevodilaca sa engleskog jezika.
U emisiji su korišćeni inserti iz filmova Farenhajt 451, Proces, Ljubavnik Lejdi Četerli, kao i dokumentarni snimci i fotografije iz Arhive Televizije Beograd.
Urednik emisije je Svetlana Ilić, a reditelj Ivan Popović.

repriza, 10. novembar u 03:30 i 11:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво