Johan Sebastijan Bah: Misa u ha-molu

Ovo monumentalno delo Bah je sastavljao između 1747. i 1749. godine i uspeo je da ga dovrši neposredno pred kraj svog života.

Prve taktove mise Bah je komponovao još 1724. godine; bio je to Sanktus za božićnu službu, ali tada nije imao na umu da će taj stav uključiti u svoj misni ciklus. U narednim decenijama, ova monumentalna kompozicija je nastajala sukcesivno, da bi pred kraj života Bah rešio da priredi kompletno delo za službu.
U pogledu stila, Misa u ha-molu predstavlja svojevrsnu sintezu Bahovog muzičkog jezika, sublimirajući njegovo umeće na polju duhovne, vokalno-instrumentalne muzike. Ova partitura inkorporira delove mnogih Bahovih ranijih kompozicija i sasvim je moguće da nije imao na umu svoj koncertni potencijal, već da je možda težio svojevrsnom pokušaju autosinteze stvaralaštva.
Bah nije doživeo da čuje integralnu verziju svog dela, a prema istorijskim podacima, prvo celovito izvođenje upriličeno je 1859. godine.
Dana 15. maja 2014. godine Hor i Simfonijski orkestar RTS-a sa ansamblom Beogradski barok izveo je ovo monumentalno delo u Kolarčevoj zadužbini.
Kao solisti nastupili su Ana Cvetković, sopran, Marija Joković, mecosopran, Saša Štulić, tenor, i Nebojša Babić, bas. Dirigent je Bojan Suđić.

repriza u 14:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво