Svedoci vekova: Manastiri u banatskoj ravnici

Pripovedanje o tri zapustela manastira sa one strane. U Rumuniji, kraj obala Dunava, nalaze se dve zadužbine Svetoga Save, Bazjaš i Zlatica, a nedaleko od njih i Kusić, gotovo sablasan u sopstvenoj ruini.

Predanje govori da je Sveti Sava na putu ka učvršivanju granica sa Ugarskom, na levoj obali Dunava osnovao i dva spomenuta manastira. Bazjaš, kao nadohvat ruke sa naše strane i danas je očuvan iako bez odjeka pojanja. Crkva posvećena Preobraženju opstala je zahvaljujući mnogim okolnostima, pre svega izdašnim darivanjem mnogih ktitora kao što su bile zemunske Spirte, ali pre svih i pažnjom Mihaila Obrenovića.
Zlatica, nedaleko od Bazjaša, kao samotnica na jednom uzvišenju, više ćuti no što pripoveda. Zna se da je njen prvi arhimandrit bio jeromonah Joanikije, neposredno postavljen od najvećeg svetitelja među Srbima.
Uz dalje koračanje po liniji početka nekadašnjeg rimskog limesa ukazaće se i Kusić, kojim se ova emisija i završava i zbog koga će gledaocu u zapećak pažnje otići prethodna dva manastira, a javiti se neko blago ali setno raspoloženje, koje ipak nije lišeno izvesne nade u budući vaskrs ove svetinje.
Stručni konsultant. Prof. dr. Miodrag Jovanović
Urednik emisije: Petar Savković
Direktor fotografije: Zoran Sineđelić
Reditelj emisije: Milan Knežević

repriza, 16. oktobar u 00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво