In memoriam: Višnja Đorđević - Adađo za Višnju

Čuvena srpska primabalerina, koreograf i nekadašnja direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Višnja Đorđević preminula je u 79. godini u Beogradu.

U Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu od 1956. godine najpre je igrala manje solističke, a zatim i glavne uloge.

Veoma zapažene kreacije u klasičnom repertoaru, ostvarila je u Labudovom jezeru, Žizeli, Začaranoj lepotici, Ščelkunčiku, Bahčisarajskoj fontani, Spirituelsu, Bludnom sinu, Ondini, Abraksasi, Ani Karenjinoj; u domaćim delima u Ohridskoj legendi, Čoveku pred ogledalom, Napuštenoj, Kineskoj priči, Katarini Izmailovoj 77...
Sa baletom Narodnog pozorišta, gostovala je na pozornicama Evrope i Azije, a posebne uspehe je postigla u Barseloni, Teheranu, Edinburgu i Lozani.

Samostalno je nastupila u Napulju, Parizu u trupi Milorada Miškovića i na Kubi kao predstavnik jugoslovenskog baleta na proslavi srebrnog jubileja na Kubi.

Često je igrala u televizijskim baletima (više od 200 emisija, od kojih je jedna njoj posvećena).

Posle aktivnog bavljenja baletom, prenosila je koreografije Dimitrija Parlića: Kopeliju u Prištini i Splitu, Žar pticu i Petrušku u Splitu.

Uspešno je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao umetnički direktor baletskog ansambla. U istom teatru, postavila je baletske delove u operama Moć sudbine i Bal pod maskama, dramama Platonov i Opera za tri groša.

Takođe je bila koreograf u baletima: Otelo, Rubac, Dezdemona... i Kakofonija. Koreografisala je kraće igračke sekvence u emisijama na Televiziji Beograd.

U periodu od 2001. do 2005. godine bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za svoj umetnički rad dobila je brojne nagrade i priznanja.


Pred gladaocima RTS 3 je emisija Adađo za Višnju, posvećena ovoj velikoj umetnici, koja nas podseća na neke od njenih najznačajnijih uloga, snimnjenih u okviru muzičkog programa Televizije Beograd od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka..

repriza, 3.oktobar u 01:55 i 09:55

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво