51. Bitef-Olimp: U slavu kulta tragedije-predstava od 24 sata, prenos

Od 23. septembra u 18.00 časova do 24. septembra u 18.00 časova na RTS 3. Produkcija: Kulturno umetnički program RTS. Kulturno-umetnički program RTS-a sa višedecenijskom tradicijom promocije i razvoja kulture i umetnosti u Srbiji, ima i veće ambicije. Umetnost je za sve i ona se nalazi u središtu onoga što mi radimo, i što ćemo raditi u saradnji sa najvećim umetnicima, izvođačima, kulturnim institucijama i festivalima. Zbog toga ćemo ove godine prvi put u istoriji RTS-a prenositi pozorišnu predstavu koja traje 24 sata, a otvara 51. BITEF.

Na osnovu mišljenja uglednih kritičara i, pre svega, reakcija gledalaca u gradovima u kojima se igrao ovaj scenski spektakl, možemo reći da je Projekat Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava u trajanju od 24 sata, čuvenog belgijskog reditelja Jana Fabra jedan od najznačajnijih događaja savremenog teatra.
U kontekstu 51. Bitefa predstava dešifruje sva značenja njegovog koncepta (i slogana): „epskog" - sam materijal potiče iz epova (i, šire, mitova), pripovedačkog, a ne dramskog modusa s dugim trajanjem (ona zaista traje 24 sata), a „trip" kao putovanje u antičku mitsku prošlost, zapravo je kolokvijalni izraz za omamljujuće, hipnotičko stanje u koje nas uvode predstave ove dužine i ovakvog scenskog izraza.
Predstava ima strukturu koncerta na kom se, bez posebne dramaturške logike i razvoja, nižu scene zasnovane na celokupnoj antičkoj mitskoj građi, kako na onoj obrađenoj u Homerovim epovima, tako i na onoj koju su artikulisala trojica velikih grčkih tragičara. Konferansije ovog programa je jedno provokativno, beskrajno šarmantno i zavodljivo otelovljenje samog boga Dionisa, zaštitnika tragedije i pozorišta. I, zaista, predstava je izrazito dionizijske prirode. U tim zasebnim scenskim celinama smenjuju se halucinantni prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, orgija, najuzvišenije poezije, ali prevashodno krajnje uzbudljive vizuelne i duhovne lepote i slobode, te snage i radosti života.
RTS 3 direktno prenosi ovaj jedinstveni događaj, budući da će kamere budu u sali, u back stage-u, na punktovima foajea Centra Sava i u Art kafeu. To znači da će prenos obuhvatati sve te elemente i po svemu biće to svojevrstan kuriozitet u istoriji srpske televizije.
Ovaj događaj se u kontinuitetu emituje na RTS 3 od 23. septembra u 18.00 do 24. septembra u 18.00 časova, a takođe bi se taj signal emitovao i na više punktova u foajeu Centra Sava.

Prenos predstave realizuje urednički tim: Tamara Baračkov, Kristina Đuković i Dunja Petrović

Glavni reditelj: Miško Milojević

Odgovorni urednik: Nebojša Bradić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво