Filozofija i… Jung

Serijal Filozofija i... novi serijal posvećen teoriji. Prva emisija je priča o psihoanalizi i o nezaobilaznom Karlu Gustavu Jungu, osnivaču analitičke psihologije. Prekretnica u njegovom životu bila je poznanstvo sa Sigmundom Frojdom. Veliko prijateljstvo završilo se posle 13 godina plodonosnog druženja. Jung je osnovao svoj novi pravac zamerivši, između ostalog, Frojdu da je previše psihoanalizu bazirao na seksualnosti

Karl Gustav Jung razvija pojam nesvesnog koji ima ogromnu ulogu u razvoju ličnosti. Prvih godina Jung je insistirao na kolektivnom nesvesnom, koje se najlakše ogleda kod susednih naroda, koji jedni drugima za svoje probleme pripisuju greške i odgovornost, ne sagledavajući sebe. Upravo takvi stavovi mogu biti izvor trajnih sukoba. Jung je ukazao na postojanje arhetipova u svakoj kulturi i ukazao na nekoliko stupnjeva razvoja ličnosti. U 21 veku, kada smo prošle godine obeležili 160 godina od njegovog rođenja, analitička psihologija i dalje daje odgovore na mnoge probleme koji muče i savremenog čoveka.
Kako se izboriti sa problemima, šta nam donosi Jungova misao i koje su njegove poruke, neka su od pitanja o kojima u emisiji Filozofija i Jung govori prof. dr Žarko Trebješanin.
Urednik i autor emisije: Jasmina Vujnović Milošević

repriza, 22. septembar u 02:30 i 10:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво