Vidik: Propast zapada

Vidik u ovonedeljnom izdanju govori o jednom od najznačajnijih i najkontroverznijih dela dvadesetog veka, o delu Osvalda Špenglera - Propast Zapada.

Ovo delo koje je Špengler napisao uoči Prvog svetskog rata a objavio 1918, izazvalo je interesovanje koje u vremenu globalne civilizacije doživljava renesansu i novo iščitavanje. Sagledavajući istoriju kao živi organizam i tvrdeći da svaka kultura završava u civilizaciji koja je zapravo njen kraj, Špengler možda vidi i vreme u kome danas živimo. Iako je njegovo delo često kritikovano, nesumnjivo je da i naše vreme ovom delu daje novu dimenziju.
Špengler govori o degradaciji parlamentarizma i demokratije sa Prvim svetskim ratom, prelasku vladajuće i interesne sfere u privatne krugove i privatna lica, što sve čini da parlamentarizam postaje impresivna scena za masu vernika, a svet ulazi u doba džinovskih borbi, koji je opšti razvojni stupanj karakterističan za sve kulture i koji traje bar dva veka.

O tome šta je Špengler govorio, da li se to odnosi i na moderno doba, da li proživljavamo kraj naše civilizacije, predstoje li nam sukobi - pitanja su o kojima govore gosti Vidika: dr Časlav Koprivica, dr Marinko Lolić i dr Jovan Čavoški.
Urednik: Jasmina Vujnović Milošević
Reditelj: Nenad Krkelić 

repriza, 15. septembar u 02:05 i 10:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво