Manastiri pored Dunava: Opatija Sv. Florijan

Poslednja epizoda iz serijala Manastiri pored Dunava, u proizvodnji Bavarske televizije, počinje pričom o drevnom, ranohrišćanskom svetilištu Sv. Florijan nedaleko od Linca u Austriji.

Današnji velelepni samostanski kompleks Sv. Florijan izrastao je na mestu gde je po predanju mučenički stradao Sv. Florijan 304. godine tokom Dioklecijanovih progona. U temeljima te opatije pohranjene su i kosti još 6.000 hrišćana iz raznih epoha. Danas je prohujao čitav jedan milenijum od kada je ovaj najstariji samostan pokraj Dunava poveren kanonicima iz reda Sv. Avgustina. Osim bogoslužbenih obaveza, oni se bave i mnogim drugim aktivnostima: negovanjem duha baroka u muzici, arhitekturi, slikarstvu i vajarstvu, baštovanstvom (topijarstvom), kuhinjom, galerijskim poslom, razvijanjem turizma. U okviru te opatije deluje Hor florijanskih dečaka.
To mesto je vezano i za stvaralaštvo velikog kompozitora Antona Bruknera. On je na Uskrs 1894, samo dve godine pred smrt, iako teško bolestan, poslednji put seo za florijanske orgulje i otpratio misu najsvečanijeg hrišćanskog praznika. U kripti tog samostana, u dostojanstvenom kivotu počivaju Bruknerovi zemni ostaci koji su danas pravo vrelo inspiracije potonjim kompozitorima i muzičarima koji, kako sami kažu, imaju izvesnu tremu i obavezu pred senima tog florijanca.

repriza, 12. septembar u 03:15 i 11:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво