Libela

Dnevnik jednog letovanja

Libela „Dnevnik jednog letovanja" posvećena je projektu „Uramljena ljetovanja".

Ovaj projekat obuhvata istoimenu monografiju autorke Mile Medigović Stefanović i urednika izdanja Dušana Medina, izložbe u beogradskom Etnografskom muzeju, kao i nizu crnogorskih galerija i predavanja održanih u sklopu projekata.

„Uramljena ljetovanja" su dragocena, dugo i svestrano sakupljana precizna hronika sačinjena od različitih dokumenata, pisama i najzad fotografija posvećenih prvim organizovanim letovanjima na južnim priobaljima Crne Gore, u Paštrovićima u periodu između dva svetska rata. Ovaj deo obale Jadrana, postaje naročito interesantan pošto su kralj Aleksandar i kraljica Marija na Miločeru sagradili svoj letnjikovac. Beogradski studenti bili su među prvim zaljubljenicima u ovu, tada netaknutu prirodu. Prijateljstva koja su nastala tih davnih godina, prerastala su često u dugogodišnja druženja pa i romantične veze i brakove. Potomci nekadašnjih beogradskih studenata - „avanturista" i danas se okupljaju pod okriljem Udruženja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak".

O projektu „Uramljena ljetovanja", ali i samoj oblasti Paštrovića, zbog obilja manastira u okolini, često nazvanoj „Paštrovska Sveta gora", govore Mila Medigović Stefanović, Dušan Medin, Branislav Mitrović, Miro Luketić, Ratko Božović, Bojan Suđić, Miroslav Tasić, Mira Perović, Milo Perović, Jasmina Kalić, Stefan Anđus, Danilo Anđus, Nevenka Gregović i Nenad Gregović.

Urednik i autor emisije: Maja Skovran

repriza, 8. septembar u 00:28 i 08:28 

broj komentara 0 pošalji komentar