TV feljton

Miloš Jevtić: Radost razgovaranja

 

U današnjem Feljtonu predstavljamo Miloša Jevtića, novinara čiji je profesionalni vek bio posvećen predstavljanju drugih. Miloš Jevtić (1936) već po dolasku u Radio Beograd daleke 1974. pokrenuo je jednočasovnu emisiju Gost Drugog programa, u okviru koje je tokom nekoliko decenija upriličio preko 800 razgovora sa najznačajnijim ličnostima iz sveta umetnosti, nauke i kulture.

Krajem sedamdestetih godina pa sve do danas razgovori su počeli da se objavljuju i u knjigama. Tako je nastala edicija Odgovori koja do danas broji oko dvestotine naslova i koja je 2006. godine bila proglašena na Sajmu knjiga za najbolju kolekciju. Za novinarski rad dobio je više nagrada i plaketa. Ipak, samom Milošu najveće priznanje jesu nezaobilazni pozitivni povratni impulsi njegovih sagovornika koji ovekovečeni u Jevtićevem razgovorima prepoznaju sopstvenu biografsku ostavštinu za budućnost. Temeljni pristup i ekermanska imerzija prodiranja u sagovornikovu ličnost i duh jesu osobine Jevtića čine vanserijskim novinarem čiji je metod Dejan Medaković upoređivao sa stilom čuvenog klasičnog biografa Plutarha.

 

Emisija je snimljena 1999. godine u enterijerima Radio Beograda. Ovog puta, pored Miloša i drugi pričaju o njemu: Matija Bećković, Dragan Simeunović, Milivoje Pavlović, Bora Drašković.

Autor emisije: Josip Babel
Reditelj: Tanja Fero
Redakcija za kulturu i umetnost RTS

repriza, 6. septembar u 06:30 i 14:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво