Ostavština za budućnost

Mića Popović

Slikar i akademik, scenograf, reditelj i književnik - Mića Popović, rođen je u Loznici, 12. juna 1923. godine.

Otac Miće Popovića bio je učitelj, poticao je iz ugledne svešteničke porodice, a majka iz trgovačke porodice Čvorić. Do 1927. živeli su u Loznici i Banji Koviljači, kada su se preselili u Beograd, na Savinac, gde je Mića 1933. završio osnovnu školu.

Još u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu shvatio je da će biti samo slikar. Redovne školske obaveze nisu ga posebno zanimale i bio je osrednji đak. Učitelji crtanja bili su mu vajari Risto Stijović i Dejan Bogdanović. Nakon toga turbulentni dani doneseni ratom.

Bio je član ULUS-a od 1948. godine.

Godine 1949, Mića se oženio koleginicom, Brčankom Verom Božičković, akademskim slikarem. Ceo život posvetila je Mići, svesno žrtvujući svoju karijeru. Ostala je nedorečena i u njegovoj senci. Za to vreme Mića kreće put Pariza i velikih priča u malim ateljeima. Kada je u Parizu, 1956. godine, ostao bez ateljea, Helebrant mu je omogućio ugodan boravak na ostrvu Brea u Bretanji. Tu je, u predivnoj prirodi, crtao, slikao i uživao, zajedno sa suprugom Verom.

U Parizu se uglavnom družio sa našim slikarima i prijateljima: Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom i Miletom Andrejevićem, ali mu je najviše značilo druženje sa fascinantnim Markom Čelebonovićem.

O tim detaljima i ponečemu preko toga iz umetnikovog zanimljivog života čućemo u emisiji još jedne Ostavštine - od samog Miće.

Autor serijala: Milivoje Begenišić

repriza, 6. septembar u 00:05 i 08:05 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво